Media

Boeken

Confettiregen, Splinter Chabot (2020)

Confettiregen is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.

Mijn geloof en mijn geluk, Imad el Kaka en Hatice Kursun (2002)

Twenty-four young Muslims (12 girls and 12 boys) from the Netherlands and Flanders talk openly about their homosexual feelings, describing the choices they have made and the moral dilemmas they face. (in Dutch)

Hartsvrienden, Abdellah Taia (2011)

De rijke Khalid en de arme Omar zijn hartsvrienden ondanks hun verschillende werelden. Ze delen alles. Totdat blijkt dat Khalid iets heeft verzwegen voor Omar. Buiten zichzelf van verdriet en boze jaloezie besluit Omar er alles aan te doen om zijn vriend terug te winnen.

Onder mannen: het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s, Catherine Vuylsteke (2008)

Journaliste Vuylsteke verhaalt over de ervaringen van Marokkaanse homo’s.  Ze beschrijft hun onderwereld van Marokko tot Brussel. Homoseksualiteit is een groot taboe. In Casablanca moeten homoseksuelen onder-onderlevens, zoals ze dat in het Arabisch zeggen: in het geniep.

Rendez-vous, Abdellah Taia (2009)

In 'Rendez-vous' vertelt Abdellah Taïa over de weg die hij heeft afgelegd van het armoedige Salé naar Parijs - Hij moet leren overleven, zijn homoseksualiteit aanvaarden en zijn weg vinden zonder zijn wortels te ontkennen. Isolement, geldproblemen en hartzeer brengen hem uit evenwicht.

Mijn Arabische melancholie, Abdellah Taia (2008)

In Salé vlucht Abdellah weg als puber uit de buurt die hem ziet als het cliché: de verwijfde jongen. Zijn buurt van de eeuwige schaamte. Dan komt hij een clubje jonge mannen tegen die hem probeert te verkrachten. Eenmaal volwassen wordt hij verliefd op een Europese jongen van zijn eigen leeftijd, maar die liefde komt maar van één kant en dat is het thema van dit verhaal: 'ziek van liefde zijn', (hoe) kun je daar van genezen?

Mannenharem, Vinco David (2006)

Hoofdpersoon Omar maakt een ontdekkingstocht naar het India van weleer, toen machtige mogoelkeizers heersten over een uitgestrekt rijk van moslims en hindoes. En Omar ontdekt nog meer: zijn homoseksualiteit.

Oesters of Merguez, Omar B. (2006)

Omar, een Marokkaanse jongen, ontdekt tot zijn schrik dat hij niet net zo macho is als zijn mannelijke familieleden en vrienden. Erger nog: hij blijkt helemaal dicht te slaan als hij met meisjes probeert te vrijen. Maar als een jongen hem verleidt, lukt het allemaal wel! Aangemoedigd door zijn ouders –die wel door hebben wat zijn ware geaardheid is –trouwt hij met Latifa. Hij verhuist naar Antwerpen. Zijn worsteling met zijn geaardheid en de vreemde cultuur komt hard binnen maar levert ook hilarisch beschreven situaties op.

Online tijdschrift

MyKali

Een online tijdschrift in het engels en Arabisch voor LHBT-gemeenschap in de Arabische wereld.

Bekijk het tijdschrift hier

 

Het verhaal van

Mimoun (26)

"Iedere man die ik aantrekkelijk vond, begon ik te haten."

Sara (20)

"Ik voelde me de enige lesbische moslima op aarde."

Nazha (24)

"Mijn ouders zijn vrome moslims, maar hebben geen moeite met mijn geaardheid."

Ik heb een vraag